Lokalna pridelava in ponudba sta ključni za dolgoročni trajnostni razvoj in prehransko samooskrbo. Oboje je tudi izjemnega pomena za ohranitev poselitve našega podeželja in preživetje kmetov ter ponudnikov. Občina Šentjur je namreč pretežno kmetijska in poselitveno razpršena, zato na njenem območju najdemo številne kmetije in posameznike, ki bodisi ponujajo lastne presežke pridelave, so se usmerili v ekološko kmetovanje, ponujajo izdelke iz domačih sestavin, imajo stalno oziroma sezonsko svežo ponudbo. Takšna hrana in izdelki so nedvomno bolj zdravi ter bolj kakovostni.
Republika Slovenija sledi tej strategiji, saj z letošnjim letom uvaja Teden slovenske hrane, ki naj bi prispeval k boljšemu sodelovanju vseh deležnikov v verigi preskrbe s hrano ter k učinkovitejši promociji slovenske hrane. Poleg tega naj bi aktivnosti v tem tednu pripomogle k večjemu spoštovanju hrane in naravnih virov, potrebnih za njeno proizvodnjo.
Na Občini Šentjur so strokovne službe pripravile celostni zbirnik, seznam lokalnih ponudnikov domačih pridelkov, ki ga bomo redno tudi ažurirali. V njem najdete kmetije in posameznike ter nabor živil oziroma izdelkov, ki so v stalni ali sezonski ponudbi.
SEZNAM SE NAHAJA V PRIPONKI SPODAJ!!!!!
Skrbnik seznama, ki ga bomo redno ažurirali, je Razvojna agencija Kozjansko – TIC. Če želite, da vas dodamo na seznam, posredujte svoje podatke na telefonsko številko 03 749 25 23 in na tic@turizem-sentjur.com.
Nacionalni Teden slovenske hrane bomo obeležili tudi v občini Šentjur s kmečko tržnico, ki bo v soboto, 16. novembra 2024 pred trgovino Kea Šentjur, od 7. do 12. ure.
K sodelovanju vabimo naše lokalne pridelovalce hrane in ponudnike domačih dobrot, lokalnih sestavin, ki jih bodo lahko ponudili v okviru kmečke tržnice. Stojnice bomo zagotovili brezplačno, potrebne pa so prijave in sicer jih sprejema Martina Ljubej: martina.ljubej@sentjur.si; tel.: (0)3 747 13 19.